Array

12 fraze pe care parintii nu ar trebui sa le mai spuna copiilor pentru a nu le afecta psihicul

- Advertisement -

Nu există nici un dubiu că părinții iubitori și conștienți își doresc cel mai bun viitor pentru copii lor. Cu toate acestea, unele fraze despre care adulții spun că ar putea suna inofensiv la prima vedere, pot dăuna copiilor . Acestea sunt cuvinte pe care le spunem de obicei automat, fără să ne gândim măcar – toate pentru că majoritatea dintre noi le-am auzit de la părinții noștri.

In acest articol va prezentam mai multe fraze pe care parintii nu ar trebui sa le mai spuna copiilor.

Poti deveni orice vrei

- Advertisement -

Sprijinirea copiilor în hobby-urile și obiectivele lor pentru viitor este bună, cu toate acestea, ambițiile excesive ale copiilor pot avea și un efect negativ, după cum arată cercetările . Este important să transmiteți copilului dvs. că trebuie să aibă un plan B, în cazul în care nu vor putea să își indeplineasca visele. Nu orice copil poate deveni un chirurg talentat, astronaut sau vedetă de fotbal, chiar dacă continuă să muncească din greu pentru a atinge acest obiectiv. Și este absolut normal.

Sarcina părinților este să-l învețe pe copil să fie realist și să își stabilească obiective realizabile.

„Fă-o, chiar dacă nu poți.”

Când vine vorba de încărcături fizice, aceste instrucțiuni ar putea dăuna copilului. Această frază vine cel mai adesea de la părinții care încearcă să-și indeplineasca visele nerealizate cu ajutorul copiilor lor (cum ar fi să devină o balerină sau un sportiv de perforanta). Antrenamentele care sunt prea intense se pot încheia cu o traumă care îi poate întrerupe viitorul copilului. Învață-ți copilul să-și asculte corpul și să reacționeze la durere și disconfort la timp.

„Ești la fel ca tatăl / mama ta.”

- Advertisement -

Nu este nimic rău în a compara copiii cu unul dintre parinti într-un sens pozitiv. Dar, din păcate, aceste expresii au de obicei o conotație negativă și nu este doar comportamentul părintelui. Confuză copiii, îi face să ia fie partea tatălui, fie a mamei.

„Sunteți cel mai bun. Nimeni nu se compara cu tine.”

Chiar dacă spui aceste expresii cu dragoste, totuși, idealizarea unui copil ar putea avea consecințe negative asupra stimei de sine. Aceasta duce la o situație în care copiii nu îndrăznesc să încerce ceva nou, temându-se că nu vor reuși și nu vor satisface așteptările părinților lor.

„Mănâncă broccoli / spanac / conopidă, este foarte sănătos.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, pentru copii, cuvântul „sănătos” devine sinonimul cu „nu este gustos” în timp. Din această cauză, ei ar putea refuza să mănânce orice mâncare sănătoasă fără să le încerce măcar. Dacă doriți ca cel mic să mănânce, de exemplu, conopidă, este mai bine să spuneți că este delicioasa.

„Nu-l lovi pe fratele / sora ta.”

Este absolut normal să fii copleșit de emoții negative față de o anumită persoană. Atât copiilor, cât și adulților le este greu să-și controleze sentimentele, dar putem găsi o modalitate de a-i controla. Și asta este exact ceea ce trebuie să ne învățăm copiii – să acceptăm emoțiile și să ne controlăm reacția față de ele. Expresiile „nu-ți bate fratele” sau „nu-ți jigni sora” nu sunt adesea suficiente dacă nu explici motivul. Niciun copil nu va răspunde vreodată: „Ok, nu o voi face!

- Advertisement -

– Nu vă supărați din prostii.

Nu subestima problemele copilului tău. Poate că nu este o prostie pentru ei, chiar dacă este doar o jucărie pierdută. Atunci cand nu ii esti alaturi indiferent de situatie copilul isi pierde increderea in tine.

„Lasa-ma sa te ajut.”

Abilitatea unui copil de a determina când are nevoie cu adevărat de ajutor extern și când poate face față singur este una dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să le dobândim la o vârstă fragedă. Mulți părinți tind sa isi ajute copii in orice fac lucru care nu este benefic. Mai târziu în viața de adult, acestor oameni le este dificil să înceapă ceva nou, pentru că le este frică de eșec.

„Nu o atinge, o vei sparge!”

Daca folositi prea des aceasta fraza nu reusiti decat sa va faceti copilul sa se simta constrans de anumite lucruri. Asta ii poate dauna pe viitor si il poate face temator si chiar sa asculte de alte persoane care nu ii vor binele.

„Esti atat de destept!”

La prima vedere, această frază ar putea arăta ca o modalitate bună de a lăuda un copil. Cu toate acestea, îi poate face să creadă că nu este necesar să depui mult efort pentru a obține succesul, deoarece au un talent sau o inteligență naturală. Este mai bine să încurajezi munca și eforturile copiilor, decât caracteristicile lor. De exemplu, „Ați lucrat atât de mult la acest proiect.” sau „Am crezut că o vei face pentru că ai petrecut atât de mult timp și efort în această sarcină.”

„Mama nu plânge. Totul e bine.”

Încercând să-și protejeze copilul de griji, unii părinți își pun o mască fericită și se prefac că totul este în regulă, când ei înșiși sunt copleșiți de emoții. Cu toate acestea, copiii simt emoții false foarte subtil și îi sperie. Dacă suprimați emoțiile negative și imitați cele pozitive, aceasta va agrava nu numai sănătatea dvs., ci și relația cu copilul. Nu trebuie să-i spui copilului tău despre tot ce s-a întâmplat, dar este important să le arăți copiilor, de exemplu, că nu ar trebui să le fie rușine de propriile lor sentimente.

„Nu vorbi cu străinii”.

Acest concept este prea complicat pentru a înțelege când vine vorba de copii mici. Mai mult, s-ar putea să înceapă să stea departe de toți străinii, inclusiv de cei care încearcă să îi ajute (de exemplu pompieri sau polițiști). În loc să-i interzici copilului să vorbească cu vreun străin, este mai bine să le explici cum să se comporte în anumite situații. De exemplu, dacă un bărbat suspect îi oferă bomboane sau îl cheamă pe copil să se ducă la mașina sau acasă.