10 Întrebări preferate ale pasagerilor la care au răspuns piloții

- Advertisement -

1. Cum accesează cineva cabina de pilotaj dacă ușa este blocată din interior?

Există un cod special pe care trebuie să-l introducă o însoțitoare de zbor pentru a accesa cabina de pilotaj. Acest lucru este necesar în anumite cazuri – dacă ambii piloți și-au pierdut cunoștința, de exemplu. Căpitanul aeronavei află codul înainte de zbor și îl dă echipajului. După introducerea codului, ușa se va deschide într-un minut, cu excepția cazului în care piloții fac ceva. Dacă un pilot vede pe CCTV că nu este un însoțitor de bord în spatele ușii, pilotul va bloca ușa complet și nu va exista nicio modalitate ca intrusul să intre înăuntru.

2. Piloții pot avea mustață sau piercing-uri?

- Advertisement -

Barbele stufoase, mustățile, piercingurile și toate celelalte tipuri de decorațiuni de pe față nu permit piloților să poarte în mod corespunzător măști de oxigen . Măștile trebuie fixate foarte bine pe cap. De aceea fețele piloților ar trebui să fie întotdeauna curate. În caz contrar, poate exista o situație care pune în pericol viața pasagerilor.

3. Ce se întâmplă dacă motoarele nu mai funcționează?

În timpul fiecărui zbor, avioanele trec la un mod în care motoarele funcționează cu pârghie zero. Dacă conduceți o mașină cu cutie de viteze manuală și schimbați viteza la punctul neutru când coborâți pe un deal, va fi cam la fel. Este foarte rar ca motoarele să nu funcționeze complet. Și chiar și într-o astfel de situație, există o modalitate de a lansa din nou motoarele.

Dar chiar și fără motoare, un avion poate ateriza . Cel mai faimos caz a fost cu un Boeing 747 peste Java în 1982. Avionul a intrat într-un nor de praf de la un vulcan care a erupt, iar toate cele 4 motoare au încetat să funcționeze. Echipajul a reușit să aterizeze avionul într-un aeroport din apropiere și niciunul dintre cei 263 de pasageri nu a fost rănit.

- Advertisement -

4. Pentru cât timp funcționează măștile de oxigen?

Nivelul de oxigen și presiunea din interiorul planului sunt susținute artificial. Dacă cabina este depresurizată la o înălțime mare, oamenii încep să aibă hipoxie: își pierd cunoștința și pot muri fără mască de oxigen.

Măștile de oxigen pot funcționa timp de 10-15 minute. Este suficient timp pentru ca pilotul să coboare avionul la o altitudine în care să respirați normal. Piloții au propriile măști de oxigen care funcționează pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să poată ateriza avionul fără a-si pierde concentrarea. Înainte de fiecare zbor, piloții verifică dacă măștile lor funcționează corect.

5. Piloții dorm în cabină?

Aproximativ 56% dintre piloți au adormit accidental în timpul unui zbor . Din fericire, avioanele moderne funcționează într-un mod automat pentru aproape întregul zbor, iar controlorii de trafic necesită ca piloții să fie în contact tot timpul.

La zborurile mai lungi, pot exista 2 echipaje sau 3 piloți care se substituie reciproc, astfel încât toată lumea să se poată odihni. Piloții dorm și se odihnesc într-o cameră specială. Este important ca echipajul să fie permanent în contact cu controlorii de trafic și ca cel puțin un pilot să controleze zborul.

- Advertisement -

6. De ce avioanele fac uneori cercuri înainte de aterizare?

Aceasta este o situație total normală. Avionul poate face un al doilea cerc din diverse motive. De exemplu, ar putea exista un obiect sau un animal pe pistă, ar putea fi un vânt lateral foarte puternic sau aeroportul ar putea fi închis temporar pentru aterizarea urgentă a unui alt avion.

Pasagerii devin foarte îngrijorați deoarece, înainte de aterizarea mult așteptată, avionul începe brusc să câștige altitudine. Dar, de fapt, totul este sub control și acesta este un mod standard de a face un alt cerc.

7. Dacă un copil se naște la bord, ce cetățenie va primi?

Există câteva opțiuni. Copilul ar putea fi cetățean al:

-Țarii în care este înregistrată compania aeriană;
-Țarii peste care s-a născut copilul;
-Țarii în care a aterizat avionul.
În majoritatea cazurilor, prima opțiune este cea mai populară, dar decizia este luată de compania aeriană, ținând cont de lege. Unele companii aeriene oferă cadou copiilor un bonus: șansa de a zbura gratuit în orice parte a lumii pe parcursul întregii lor vieți.

8. Ce este mai rău: să lovești o pasăre, să intri în grindină sau să fii lovit de fulgere?

Fulgerele lovesc adesea avioane , dar pasagerii nici măcar nu observă acest lucru. În cazuri foarte rare, acest lucru poate duce la întreruperea curentului în avion. Dar piloții au instrucțiuni care repornesc toate componentele electronice din avion, iar zborul continuă ca de obicei.

Păsările prezintă un pericol mai mare decât ai putea crede. Dacă păsările intră într-o turbină, o pot distruge sau chiar provoca un incendiu. Nu fiecare parbriz este suficient de puternic pentru a supraviețui unei coliziuni cu o pasăre . Acesta este motivul pentru care există generatoare speciale de zgomot și chiar elicoptere pentru a speria păsările.

O grindină este la fel de periculoasă, dar vremea rea ​​este mult mai ușor de observat și de evitat.

9. De ce există spirale în turbine?

Turbinele pot funcționa aproape fără a face deloc zgomot. Dacă vă apropiați de una când funcționează, veți fi împins la câțiva metri distanță și vă puteți răni grav. După o serie de accidente, turbinele au acum spirale sau semne speciale chiar în centru, astfel încât oamenii să poată vedea dacă motorul este pornit sau oprit.

10. O persoană obișnuită poate ateriza un avion?

Dacă vorbim despre un avion modern, există șanse mari de succes aici. Un experiment recent efectuat într-un simulator de zbor a arătat că o însoțitoare de zbor a reușit. În cea mai mare parte, acest lucru se datorează sistemelor informatice care vor ghida și ateriza avionul, deoarece persoana din cabină primește instrucțiuni prin radio despre ce trebuie să facă.