Aceste animale traiesc in special in paduri tropicale, insa pot trai si in paduri aflate la altitudini mai mari sau in apropierea mlastinilor. Acestia dorm in copaci si se deplaseaza din copac in copac in cautarea hranei. Acestia de obicei stau agatati de crengile de jos sau din mijloc ale copacilor.

Dintre toate marile maimute, urangutanii sunt cei care isi petrec cel mai mult timp in copaci, aproape toata viata. In fiecare noapte, acestia isi construiesc cuiburi din crengi si frunze, in care dorm. Acestia sunt mai solitari decat alte maimute, masculii si femelele intalnindu-se doar atunci cand vor sa se imperecheze.

Masculii si femelele sunt solitare, insa femelele traiesc impreuna cu puii lor pana cand acestia ating varsta adolescentei.
Peste 100.000 de urangutani de Borneo au fost omorâți, între anii 1999 și 2016, din cauza exploatărilor forestiere.

Pentru a proteja pădurea de tăietorii de lemne, un urangutan a sărit, în Indonezia, peste un excavator și i-a lovit cuva.

Animalul se aruncă asupra excavatorului pe măsură ce ”gheara” lui coboară, lovește cuva, apoi se adăpostește de aceasta.

În pădurea Sungai Putri locuiesc peste 1.000 de urangutani, acesta fiind unul dintre ultimele habitate din lume pentru urangutanii de Borneo, iar guvernul Indoneziei a promis să protejeze zona de exploatarea comercială.

Însă, o anchetă recentă a descoperit cel puțin șase avanposturi ilegale de exploatare în ultimul an.